Ice Tea vs. Karadut Suyu

| 21 Temmuz 2024

Ice Tea vs. Karadut SuyuBundan 12 yıl önce “Ice Tea tutkunluğu” başlıklı bir paylaşımda bulunmuş ve “Beni tanıyanlar bilirler, soğuk içecek olarak ne gazoz ne meyve suyu ne de başka bir içecek tercih ederim, en çok tükettiğim içecek Lipton Ice Tea (Limon aromalı)’dir” demiştim.

Geride bıraktığımız 22 yılın ardından bu yaz soğuk içecek tercihimde köklü bir değişiklik meydana geldi ve karadut suyu tüketmeye başladım. Bunun birkaç sebebi var. Yalnız en önde geleni artık buzlu çay tüketirken şekerli su içer hale gelmiş olmamızdır.

Buzlu çayın içeriğindeki siyah çay ve limon oranları öyle azaldı ki! Lipton’un kendi sitesinden aldığım şu içindekiler bilgilerine birlikte bakalım.

İçindekiler: Su, şeker, fruktoz, asitler (malik asit, sitrik asit), siyah çay ekstraktı (%0,12), limon suyu konsantresi (%0,1), asitlik düzenleyici (trisodyum sitrat), aroma vericiler (limon aroması), antioksidan (askorbik asit), tatlandırıcı (steviadan steviol glikozitler)

Hadi katkıları geçtim ancak her litresinde 30 gr şeker bulunuyor, siyah çay ekstratı binde 1,2 ve limon suyu konsantresi binde 1 oranında yer alıyor. Yani bir litrede ikişer damla! Buzlu çay tüketirken bardağımıza bir damla limon damlattığımızda onların koyduğundan fazla limon eklemiş oluyorsunuz. (Zaten ben son dönemde sıkılmış limon sularını buz kalıplarında dondurup bardağıma ilave ederek tüketmekteydim.)

Üstelik özellikle yazları günde en az 1 litre soğuk içecek tüketimimin olduğu düşünüldüğünde Ice Tea’yi düzenli olarak 2Lx6’lı paketler halinde tedarik etmekteydim. Antioksidan ve C vitamini desteği alıyorum diye düşünerek başladığım buzlu çay tüketiminde iş resmen katkılarla dolu şekerli su içmeye evrilmişti.

İşte böylesi bir dönemde organik ürün ticareti yapan bir arkadaşım vasıtasıyla doğal Karadut suyu ile tanıştım. Orman meyvelerine olan tutkunluğum zaten ezeli ve ebedi. Yalnız Karadut suyuna da doğal halinde erişmek pek kolay iş değil. Piyasada bulunan özlerin çoğunluğu glukoz şurubu ilaveli olarak satılıyor.

Kazdağlarından sofralarınıza uzanan organik lezzet sloganıyla ticari faaliyetlerini gerçekleştiren Assos bölgesinden tedarik ettiği ürünleri tüketiciyle buluşturan Galya Organik sayesinde içeriğinden emin olduğum gıda ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketmekteyim.

Üstelik karadut meyvesini sıkıp suyunu çıkardıktan sonra kaynatarak yoğunlaştırıyor ve daha konsantre hale getirerek saklanması ve dayanımını artırıyorlar. Evde ise sağlıklı cam şişelerde bire dokuz oranında sulandırarak ağız tadıyla tüketme imkanı sağlanmış oluyor. Böylelikle 1 L karadut özünden 10 L karadut suyu elde ediliyor.

Karadut zaten antioksidanlar, vitaminler (özellikle C ve K vitaminleri), mineraller (özellikle demir, kalsiyum, postasyum ve magnezyum) ve lif bakımından oldukça zengin bir meyve. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirim sistemini desteklemesi, cilt sağlığına, diş ve diş eti sağlığına iyi gelmesi gibi pek çok faydası bulunan Karadut suyunu düzenli olarak tüketmeye başladım. Üstelik bir de hazırladığım Karadut suyuna limon sulu buz küplerini eklediğimde içimi efsane oluyor.

Böylece 2024 itibariyle 22 yıllık buzlu çay tüketiciliğim son bularak Karadut suyu sevdalısı bir tüketici oldum. Herkese de tavsiye ettiğim bu ürünü sipariş vererek denemenizi öneriyorum. İnceleyip satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

One thought on “Ice Tea vs. Karadut Suyu

  1. Pingback: Ice Tea tutkunluğu – Engin Enginer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir