Kyani nedir, ne değildir?

| 19 Aralık 2017

KyaniKyani, Amerikalı iki aile tarafından kurulmuş gıda takviyesi ürünler piyasa süren bir firma. Ürünleri piyasaya sürmek için ise mağazacılık yerine şahıslar aracılığı ile pazarlama yöntemini tercih eden bir sistem kullanmaktalar.

Türkiye’de ilk olarak Avon markasının uygulaması ile yaygınlaşarak tanınan bu yöntemi daha sonra Tupperware gibi markalar da kullandılar ve başarılı sonuçlar elde ettiler. Bence de bu firmaların uyguladıkları oldukça takdir edilesi ve sağlıklı bir sistem.

Öte yandan işin bir de saadet zinciri boyutu var. İlk olarak 90’lı yıllarda Titan saadet zinciri ile ülkede gündeme gelerek tanındı. Mega Holding vb. örneklerini de daha sonradan gördüğümüz saadet zinciri mantığında para vererek üye olduğunuz sistem, başka insanlardan para alarak onları da zincire dahil ettiğiniz ve toplanan kaynağın çeşitli kademelere göre dağıtımını baz alan bir proje.

Kyani‘ye gelince; -her ne kadar kendileri aksini iddia etseler de- tam olarak kişiler aracılığıyla satış yöntemini saadet zinciri ile birleştirmiş bir yapı. Eldeki ürünleri satmayı, satarken de sisteme daha çok insan toplayarak para kazanmayı hedefliyorsunuz.

Ürünlerin kalitesini yahut faydasını tartışacak değilim, her insanın böyle takviyeler kullanmasını da tavsiye ederim, uzun yıllardır balık yağı hapı vb. takviyeler kullanan biriyim; lakin her ay ürünler için vermeniz gereken o kadar parayı gidip çok daha sağlıklı beslenip yaşamak için kullanabilirsiniz. Üstelik sistemin içerisine dahil etmek için pek çok insan öncelikle yakın çevresine başvurduğundan sisteme çektiğiniz insanlarla aranızın bozulma olasılığı çok yüksek. Diğer insanlara yönlendiğinizde ise çıkar ilişkilerine dayalı günümüz dünyasında daha pek çok farklı sorunla karşı karşıya kalacaksınız.

İlk olarak 2016 ağustosunda bir tanıdığım aracılığı ile katıldığım tanıtım toplantısından sonra geçtiğimiz süreçte pek çok tanıdığım kişi ‘senin çevren geniş, ağzın laf yapıyor, insanlar sana güveniyor’ yaklaşımıyla Kyani ağlarına katmak için benimle iletişime geçti.

Benim konuya yaklaşımım ise çok farklı. O kadar kişi ve bütçe bir araya gelerek çok daha sağlıklı ve verimli işler yapılması mümkünken böyle bir projede yer almaya hiç de sıcak bakmıyorum.

Lakin günümüzün sosyo-ekonomik şartlarında, gelir düzeylerinin düştüğü, insanların işsiz kaldığı durumda; insanlar kolay ve hızlı para kazanabileceği şans oyunları ve bu gibi cazip gelen işlerin peşine düşmekte. Yine de benden ufak bir tavsiye; paranızı ve zamanınızı daha faydalı işler için kullanmaya gayret edin ve insan ilişkilerine önem verin.