Google Plus nedir?

| 01 Ağustos 2011

googleplusGoogle Plus, Google’ın 28 Haziran 2011’de resmen duyurduğu Sosyal Ağ servisidir. Plus, İngilizce’de “artı” anlamına geldiği için bu servis kısaca Google+ veya g+ olarak anılmakta.

Google’ın uzun zamandır sosyal medyaya girmeye çalışması ve hepsinin (bkz. Wave, Buzz, vb.) başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ortaya çıkardığı Google Plus pek çok yeniliğe sahip.

Herkesin Facebook ile kıyaslayarak onu tahtından indiremeyeceğini iddia edenler bir yana GooglePlus aslında pek çok açıdan farklılıklara sahip. O yüzden diğer sosyal ağlardan farklı olarak sahip olduğu donanım ve kültür sayesinde Google+’ın kendi alanında bir numara olacağını düşünüyorum. Kendi alanlarında da -satılışından sonra- artık ölmeye yüz tutan Friendfeed‘i, ses var görüntü yok dedirten ve sadece popüleritesi yüksek olduğu için iş yaptığını düşündüğüm Twitter‘ı, sektör yaratıp şekillendiren Facebook gibi bir devi de zorlayacağa benzer. (Ek olarak belirtmek gerekirse Facebook tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakla birlikte Türkiye kullanım oranı dünya ortalamasının çok çok üzerindedir, bu sebeple sadece Türkiye açısından değil de Facebook ve Google+ rekabetini küresel durumu baz alarak değerlendirmekte fayda var.)

googleplusGoogle+’taki arkadaşlık sistemine “çevre” (circle) adı veriliyor. Facebook’taki gibi arkadaş ekleme metodundan çok Twitter’daki takipçi mantığı ile çalışıyor. Çevre’lerinizde bulunan isimleri gruplandırıyor ve Facebook’taki gibi paylaşımlarınızı belirli çevrelerle sınırlandırabiliyorsunuz.

Google+, Google’ın sunduğu tüm hizmetlerin birleşimiyle oluşan bir sosyal ağ olduğu için e-posta, gtalk, Google Maps vb. pek çok Google özelliğini bir arada kullanabiliyorsunuz. Arama motorunun sunduğu içerikleri, resimleri ve siteleri beğenip bunu arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Bu sosyal ağın en büyük artısı ise 10 kişiye kadar çoklu görüntülü sohbet özelliğinin olması. Yani şirketler artık tele konferanslarını buradan ücretsiz olarak yapabilecek. Bir de şu Google’un iletileri beni sürekli gülümsetiyor. Gmail Spam kutusunda karşılaşılan “Yaşasın, burada hiç spam yok!” gibi, şimdi de Google+’ta VideoSohbet’i açarken karşılaştığım uyarı: “İyi göründüğünüzden ve mikrofonunuzun çalıştığından emin olun!” :))

Google+’a üye olmak için bir Gmail adresine sahip olmak gerekiyor. Size gelen davetiyeye tıklayabilir ya da plus.google.com‘a girerek Google hesabınızla oturum açabilirsiniz. Yalnız bazen sistem aşırı yoğunluktan dolayı yeni abonelerin girişini kabul etmiyor. Erişim sağlayamadıysanız bir arkadaşınızdan davetiye istemekte veya bir süre sonra tekrar denemekte fayda var. Giriş yaptıktan sonra ilgili ayarlarla uğraşmak İnternet kullanımına alışkın kişiler, özellikle de öncesinde başka sosyal ağlarda üyelikleri bulunanlar için oldukça kolay. Ekranın sağ üst kısmında bulunan paylaşım menüsünü kullanarak basit bir biçimde fotoğraf, video, konum ya da kişisel ileti paylaşmak mümkün.

google-huddleGoogle+’ın mobil cihazlar için yaratılmış uygulaması da oldukça yalın ve kullanışlı. Şuan için henüz sadece Google destekli Android işletim sistemi barındıran akıllı cihazlarda kullanılabildiği halde yakın zamanda iPhone ve Blackberry ya da Mobile7 barındıran cihazlar için de uygulamanın çıkması beklenmekte. Zaten servisin kendisi henüz deneme aşamasında olduğu ve her geçen gün yeni bir özellik eklendiği için hızlı bir biçimde bu yıl sonuna kadar pek çok gelişmeyi de beraberinde getireceği muhakkak. Mobil cihazlar için varolan mevcut uygulamada ek olarak bir de Huddle isimli bir bölüm bulunmakta. Huddle bir çeşit mesajlaşma programı. Akıllı telefon kullanıcıların aşina olduğu WhatsApp, LiveProfile gibi uygulamalara alternatif olarak gelecek Huddle, Google’ın diğer ürünleri gibi sade, basit ve kullanışlı.

Bunun yanı sıra mobil cihazlarda, “çevre”lerindekilerin bildirimlere ek olarak yakınlarında bulunan mobil cihazlardan “herkese açık” olarak yapılan paylaşımlar da izlenebiliyor.

Google’dan not: Google+ projesi web üzerinden paylaşımın gerçek hayattaki gibi olmasını sağlar.

Zaten Google hayranı ve destekçisi bir İnternet kullanıcısı olduğum için diğer sosyal ağlardan Google Plus’ın müdavimi olacağım ve geçiş sürecinin ardından paylaşımları Google+ aracılığı ile yapacağım. Kişisel Google Plus hesabımı ziyaret etmek ve çevrenize eklemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Ek: Google, yeterli ilgiyi göremeyen yeni bir sosyal medya girişimini daha 2019 yılında sonlandırma kararı aldı.