Amnesic Void “Bellek Kaybı” fotoğraf sergisi 18 Ekim – 13 Kasım 2012 tarihleri arasında Çetin Emeç Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerini bekliyor… Deniz Denizel’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi; Fırat Neziroğlu, Ali Yaşar İşgören, Serkan Ergün, Ayberk Olgay, Mehmet Çeliksan, Atilla Alpar, Deniz Yıldırım ve Kaan Atamer’in çalışmalarını barındırıyor.
EnginDergi yazarlarından Deniz Denizel‘in küratörlüğünü üstlendiği Amnesic Void isimli serginin 18 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen açılışında bulunma şansı elde ettim. Sergiyi ziyaret etmek isteyenler için Deniz Denizel’in hazırladığı tanıtım metnini ve açılışta çektiğim bir kaç fotoğraf karesini sizlerle paylaşmak isterim. Fırsatınız olursa ziyaret etmenizi öneriyorum.
Amnesic Void “Bellek Kaybı” Fotoğraf Sergisi
Tarih: 18 Ekim – 13 Kasım 2012
Adres: Çetin Emeç Sanat Galerisi (Eski Konak Belediye Binası) 900 Sk. No: 17 Hisarönü, İzmir
Tel: 0(232) 293 35 22
Sanatçılar ve Eserleri
- Fırat NEZİROĞLU, “Dissosiyatif” – Dokuma Projesi
- Ali Yaşar İŞGÖREN, “Paradox = Paramind” – Grafik Tasarım Projesi
- Serkan ERGÜN, “Madonna & The Madonna,” “Unmasked” ve “Did He Delete From Facebook?” – Dijital İllüstrasyon Projesi
- Ayberk OLGAY, “Syncueno” – Video Art Gösterisi
- Mehmet ÇELİKSAN, “Ars Oblivanis” – Enstalasyon Projesi
- Atilla ALPAR, “Hem Kızım, Hem Kadınım” – Oyunculuk Performansı
- Deniz YILDIRIM, “Kayıt” – Deneme Metni
- Kaan ATAMER, “The Salvation” – Fotoğraf Projesi
[nggallery id=1]
***
Öncü Söz
Ülkemizde sanatın büyük bir bölümü, özellikle İstanbul odaklı galerilerde ve yabancı küratörlerin çağdaş sanat üzerinde şekillenen projeleri tarafından yönlendirilmektedir. Bununla birlikte çağdaş sanatın karmaşık sığlığı, çok çeşitlilik fenomeni ve popülasyon fazlalığı ile birlikte sanat algısını tersyüz etmiş ve mutlak iyi’nin değerini düşürmüştür. Ülkemizde kendini özel projelerle ispatlamış pek çok sanatçı, küratör veya sanat eleştirmeni bulunmasına rağmen, sanat izleyicisi artık çoğu zaman manipüle edilmiş bir zihinle ülkemiz dışında icra edilen sanata hiçbir zaman bizim yetişemeyeceğimizi; onun, bizimkinden üstün olduğu gibi hastalıklı bir düşünceye kapılmıştır. Batı’nın kültür asimilasyonu planları derinlemesine işlemekte ve zihinlerimizi dejenere etmektedir. Bu proje her şeyden önce, sanatın önce ülkemizde, sonra da İstanbul’un dışında herhangi bir yerde yapılamayacağını düşünen bu kadim kesime cevap niteliğindedir.
Amaç ve Kapsam
Günümüz itibariyle daha önce bahsedildiği gibi sanat algısı yozlaşmış ve sürekli yinelenen “sanat eserleri” yüzünden artık oldukça nadir gün yüzüne çıkacak şekilde görünen, gerçekten iyi olan sanat eserleri doğru biçimde algılanmamakta ve değer bulmamaktadır. Fotoğraf sanatının yalnızca “Belgesel Fotoğraf,” sanat sinemasının “Bağımsız Avrupa Sineması” ve sanat eserinin “Çağdaş Sanat Eseri” olarak algılandığı günümüzde, anlamın biçim estetiğinin önüne geçip kendi özerkliğini ilan etmediği, hem biçimsel olarak yüksek, hem de sunduğu önerme açısından doğru; aynı zamanda sunum ve yöntem açısından da eşsiz bir sanat projesini izleyiciye sunmak, Amnesic Void ekibi olarak en büyük amacımızdır.
Görüş ve Hedef
Sanatın göreceli olduğu yalanıyla birlikte hedeflenen “herkesin sanatçı olabileceği” yönündeki hastalıklı ve ütopik düşünce, gerçekten sanatçı olanın önünü kesen ve değersiz olanı değerli kılan irrasyonel bir yaklaşımdır. Her şeyden önce sanatta keskin sınırlar olmasaydı, Rönesans’tan günümüze herkes sanatçı olurdu ve Aristoteles, Battista Alberti, Nicolas Boileau, Wilhelm Hegel ve Leo Tolstoy gibi büyük düşünürler bunca teori ortaya atmazlardı. Bizim görüşümüz ve hedefimiz kadim estetikle, biçim ve anlam idealini olacak en iyi şekilde sentezleyerek sanat izleyicisinin algısında doğru ve ideal bir izlenim bırakmaktır.
Sergi Direktörü
Deniz DENİZEL