İnternet kullanıp da Instagram’ı bilmeyen, hatta hesabı olmayan yok artık. Instagram, sosyal medyanın fotoğraf ve video paylaşma uygulaması ve son dönemde en aktif sosyal platformlarından biri haline geldi.
2010’da Kevin Systrom tarafından kurulan Instagram sadece 1,5 yıl sonra 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşınca Facebook‘un sahibi Mark Zuckerberg tarafından 1 milyar dolara satın alındı.
Bu satın alımdan bir süre sonra Facebook bir diğer yıldızı parlayan sosyal medya uygulaması Snapchat‘e de aynı teklifi yaptı ancak Evan Spiegel uygulamayı satmayınca bu konsepte ilgiyi görüp kendileri Instagram’a ‘hikaye’ özelliğini getirdiler. (Sadece Instagram’a getirmekle yetinip Facebook ve hatta Whatsapp’a getirmeseler daha iyiydi aslında!)
Özellikle orta yaş üzeri kullanıcıların Facebook’u aktif kullanmaya başlamalarının ardından yeni bir platforma geçme (kaçma) ihtiyacı duyan genç nesil hikaye özelliğinin de eklenmesiyle çoğunlukla Instagram’a yöneldi. Böylece Instagram’ın engellenemez yükselişi daha da hızlandı ve günümüzde aylık 1 milyar’ın üzerinde aktif kullanıcıya ulaşan bir dev haline geldi.
İnsanların uzun metinlerden sıkıldığı ve paylaşım yoğunluğu (kirliliği) yaşanan bir dönemde en az ilgi ve zaman sarfederek rahat bir kullanım alanı yaratan Instagram; e-ticaret’ten bebek bakımına, mekan tavsiyelerinden beslenme önerilerine kadar hemen her konuda paylaşımlara ev sahipliği yapmakta. Yalnız bu süreçle birlikte Instagram, pek çok kişi farkında olmasa da içten içe en fazla veri tüketen uygulamalardan biri oldu. Kablosuz veya mobil bağlantı farketmiyor; telefonunuzda, kullandığınız verinin yarısından çoğunu tek başına tüketen bir canavar var.
Siz Instagram’ı açtığınızda videoları izlemiyor, hikayelere bakmıyor, sadece bir kaç fotoğraf beğenip çıkıyor olabilirsiniz; lakin izlemesiniz de, izlerseniz diye size ‘kolaylık’ olması adına o içerikleri telefonunuza yükleniyor.
(Telefonunuzun ‘Ayarlar’ menüsünün ‘Veri Kullanımı’ seçeneğinden kullandığınız programların mobil ve kablosuz bağlantılarda harcadığı veri miktarlarını inceleyebilirsiniz.)
Ülkemizdeki iletişim operatörlerinin mobil veri ücretleri nispeten yüksek olduğundan Instagram ayarlarınıza girip ‘Hücresel Veri Kullanımı’ bölümündeki ‘Daha Az Veri Kullan’ seçeneğini işaretleyerek izlemediğiniz paylaşımların mobil internet kotanızı daha çabuk tüketmesine engel olabilirsiniz.
Önümüzdeki süreçte sosyal medya araçları piyasasında ne gibi yenilikler olacak, farklı aktörler bu piyasada kendilerine yer bulabilecekler mi hep birlikte göreceğiz.